Hoe werkt het Intuos tekentablet (in combinatie met een tekenprogramma)? Wat is mijn favoriete tekenprogramma en waarom?Het tekentablet ligt voor je en je tekent erop met een stylus. Deze is drukgevoelig.
Op het tablet gebeurt niets, dat gebeurt voor je ogen op het scherm. Mijn favoriete programma is ArtRage.
Het is niet te duur en heeft voor mij voldoende mogelijkheden. In het programma kies je je gereedschap (pen, olieverf, aquarel, viltstift, potlood, krijt, etc.). Voor elk gereedschap zijn nog talloze instellingen (breedte van de pen/potlood/penseel, hoeveel verf het penseel opneemt, hoeveel verdunner er is toegevoegd, hoe nat je penseel en/of je papier is, etc). Met de stylus teken je. De druk is gekoppeld aan een of meer eigenschappen: meer druk is een bredere of dikkere lijn. Het bootst de werkelijkheid erg goed na. De "verf" vloeit uit 
en heeft interactie met het papier of met eerder opgebrachte verf. 

Op de foto zie je niet het Intuostablet, maar mijn Lenovo tablet-pc. Die is draagbaar en gaat mee op vakantie e.d. Het verschil is dat je hier wél op het scherm ziet waarmee je bezig bent. Dat werkt voor sommige mensen veel intuïtiever. De gebruikte software is in dit geval wel ArtRage.